Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Cirkularni karijes kod dece

Cirkularni karijes kod deceCirkularni karijes kod dece je sve češći stomatološki problem sa kojim se mališani susreću. Ova vrsta karijesa mlečnih zuba javlja se u najranijem uzrastu, odmah po nicanju zuba ili do treće godine života.

U sledećim redovima stomatološka ordinacija Dr Ast vam otkriva zbog čega se javlja cirkularni karijes kod dece i kako ga sprečiti.

Zbog čega nastaje cirkularni karijes kod dece?

Jedan od glavnih, ako ne i najvažniji, razlog zbog čega dolazi do kvarenja dečijih zubića i nastanka cirkularnog karijesa jeste loša i nezdrava ishrana. Preteran unos slatkiša i šećera, kao i neredovna oralna higijena, glavni su krivci za bolesti mlečnih zuba.

Mnogi roditelji prave greške u ishrani mališana. Naime, radi se o tome da se roditelji često odlučuju da daju detetu zaslađeno mleko ili čaj pred spavanje, kako bi poboljšali ukus ovih napitaka. Još gora opcija za umirivanje mališana jeste umakanje cucle u med.

Cirkularni karijes kod dece

Nažalost, to je veoma pogrešno iz više razloga. Pre svega, rafinisani šećeri štetni su za celokupno zdravlje mališana i vode u gojaznost. Osim toga, saharoza je zaslužna i za proces propadanja mlečnih zubića već od najranijeg uzrasta.  Upravo ovo vodi ka tome da se pojavi cirkularni karijes kod dece. 

Drugi razlog za nastanak cirkularnog karijesa jeste neredovno održavanje higijene usne duplje kod dece. Deca mogu odbijati upotrebu četkice ili paste za zube, ali je na roditeljima da im usade ove zdrave navike. Preporučuje se upotreba četkice i paste za zube već od šest meseci života svake bebe. Ovo je najbolji način da se uklone svi “zalutali“ komadići voća, kašica i druge hrane i time održi čistoća zuba i usne duplje.

Kako prepoznati cirkularni karijes kod dece?

Cirkularni karijes kod dece najčešće se javlja na gornjim sekutićima, budući da su donji zubi pokriveni jezikom. Ipak, ukoliko se ne tretira na vreme, on će veoma brzo zahvatiti i ostale zube i dovesti do njihovog kvarenja.

Važno je napomenuti da je gleđ mlečnih zubića veoma osetljiva, slabo mineralizovana i tanka. Ovo zapravo znači da veoma lako može doći do njenog oštećenja i, na kraju, stvaranja karijesnih lezija.

Prvi znaci cirkularnog karijesa javljaju se na delu zuba oko i uz gingivu. Zbog svog karakterističnog kružnog izgleda koji zahvata celu krunicu je i dobio naziv “cirkularni karijes“. Na vratnom delu krunice počinju da se pojavljuju mrlje, a gleđ postaje kredaste boje. Ove mrlje se pojavljuju zbog procesa dekalcifikacije.

S obzirom na to da se cirkularni karijes veoma brzo širi, on može dovesti i do frakture krunice zuba.

Zato je važno da se javite izabranom stomatologu čim primetite određene promene na zubima svojih mališana.

Preventiva je najbolji način za sprečavanje karijesa na mlečnim zubićima

Cirkularni karijes je itekako moguće sprečiti. Preventivna stomatologija se bazira upravo na principima sprečavanja bolesti zuba i desni.

Uvođenje zdravih namirnica u ishranu dece i izbegavanje slatkiša i prerađene hrane odlična su polazna tačka za preventivu cirkularnog karijesa. Osim toga, redovno pranje zubića i posete stomatologu su od presudne važnosti za celokupno oralno zdravlje dece.

Cirkularni karijes kod dece

Cirkularni karijes kod mališana može izazvati velike probleme, kao što su bolovi i oticanje desni, što nikako ne želimo da im priredimo. Redovne posete stomatologu odličan su način da se preduprede i spreče sve bolesti zubića kod dece.

Uvek se savetuje da prva poseta deteta stomatologu bude savetodavne prirode. Dete se prilikom prve posete samo upoznaje sa stomatologom. Nikakve procedure na zubićima nisu preporučljive prilikom prve posete.

Stomatološka ordinacija Dr Ast nudi vam i usluge porodičnog stomatologa, što je odličan način da ličnim primerom pokažete detetu da je strah od zubara neopravdan. Isto tako, sledeći vaš primer veća je verovatnoća da će i dete voditi računa o oralnoj higijeni na pravi način u budućnosti.