Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Usled čega se javlja kserostomija?

 

Kserostomija, u kratkim crtama, predstavlja suvoću usta. Ovo stanje zapravo predstavlja smanjeno lučenje pljuvačke, što dovodi do osećaja suvoće unutar usne duplje.

I sam naziv, izveden iz grčkih reči “xeros“ – suv i “stoma“ – usta govori o problemu koji kserostomija predstavlja.

Pljuvačka u ljudskom organizmu igra višestruku ulogu. Uz pomoć nje kontroliše se pH vrednost usne duplje. Osim toga, pljuvačka omogućava žvakanje i gutanje hrane. Ona igra veliku ulogu i u održavanju zdravlja zuba i desni, a pomaže i u čišćenju usne duplje. Pljuvačka, kada se proizvodi u normalnim granicama, sprečava i nagomilavanje i razmnožavanje bakterija.

Suva usta i smanjeno lučenje pljuvačke može se dogoditi iz više razloga. Ipak, nije svako smanjenje lučenja pljuvačke zapravo kserostomija. Ovo stanje se dijagnostikuje kada lučenje opadne ispod 0.2 ml u minuti.

Kserostomija

Problem koji izaziva ovo oboljenje je veoma čest širom sveta. Neki statistički podaci pokazuju nam da se čak 20 odsto odraslih osoba u svetu susreće sa ovim tegobama. Više od polovine osoba sa registrovanom kserostomijom pripada starijoj generaciji. Osim toga, procenjuje se da ženski pol češće pati od problema suvih usta.

Koji su uzroci nastanka kserostomije?

Kao što smo ranije i naglasili, uzroka za nastanak kserostomije je mnogo. Ipak, jedan uzrok se posebno izdvaja.

Starost je jedan od najčešćih izazivača kserostomije, odnosno problema suvih usta. Tokom godina, kako čovek stari, smanjuje se i lučenje pljuvačke. U jednom trenutku može doći do opadanja lučenja na donju granicu. Iako se starost obeležava kao vodeći uzrok kserostomije, lekovi koje konzumiraju stare osobe su takođe na vrhu liste. Lekovi kao što su analgetici ili antihistaminici, ali i lekovi za lečenje anksioznosti i depresije ili određenih neuroloških problema mogu dovesti do problema suvoće usana ili usne duplje.

Osim starosti i konzumiranja određenih lekova, drugi vodeći uzrok jeste konzumiranje duvana. Preterano konzumiranje cigareta može dovesti do iritantnog problema sa suvim ustima.

Disanje na usta takođe može dovesti do suvoće usana. Osim toga, disanje na usta može izazvati i druge, ozbiljnije probleme sa oralnim zdravljem.

Pacijenti kojima je neophodna hemioterapija takođe mogu spadati u grupu rizika za nastanak kserostomije. U ovom slučaju, suvoća usana i usne duplje je privremena.

Kserostomija može biti i simptom određenih bolesti. Među vodećim bolestima današnjice kojima suvoća usta može biti prvi simptom jesu dijabetes, bolesti štitne žlezde, HIV ili bolesti bubrega. Ređe, to mogu biti i bolesti kao što su Alchajmerova bolest.

Kako se leči kserostomija?

Ključ uspeha lečenja kserostomije leži u otkrivanju uzroka, odnosno pozadinskog problema koji je njen verni pratilac. Eliminisanje uzročnika često vodi ka rešavanju problema.

Ipak, kako bi se problem rešio što pre, neophodno je korišćenje i veštačkog salivarnog spreja i čajeva koji stimulišu rad pljuvačnih žlezda. U ove čajeve svrstavaju se čaj od kamilice kao i čaj od žalfije.

Pre svega, lečenje problema suvih usta rešava se promenom načina života. Preterano konzumiranje kafe, začinjene i ljute hrane, hrane prepune šećera ili soli, kao i neograničena upotreba cigare i alkohola mogu biti “okidači“ za javljanje kserostomije. Kada se ovi okidači uklone, često se rešava i problem suvoće usne duplje.

Iz ovih razloga, veoma je važno utvrditi uzročnike kserostomije, kako bi se ona na adekvatan način mogla lečiti.

Kserostomija se nikako ne sme ignorisati. Ignorisanjem ovog problema otvarate mogućnosti za razvoj još većih stomatoloških problema.

Dobra oralna higijena može biti ključna u rešavanju problema suvih usta. Redovno pranje zuba, posle svakog obroka, kao i u jutarnjim i večernjim časovima je od neprocenjive važnosti. Osim toga, stomatolozi preporučuju i korišćenje interdentalnih četkica ili konca za zube. Ove praktične “spravice“ ukloniće ostatke hrane između zuba ili proteze i sprečiti razmnožavanje bakterija. Samim tim, šanse sa stvaranje oboljenja kao što je kserostomija se drastično smanjuju.

 kserostomija

Stomatološka ordinacija Dr Ast nudi vam sve stomatološke usluge, u prijatnom ambijentu i okruženju u glavnom gradu naše države. Za više informacija, u svakom trenutku možete nas kontaktirati.