Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Konac za zube – Neophodan dodatak oralnoj higijeni!

Konac za zube

Konac za zube je neophodan dodatak održavanju optimalne oralne higijene. Zubni konac je savršena “alatka“ za uklanjanje mekih naslaga između zuba ili ostataka hrane. Uklanjanjem naslaga između zuba, smanjuje se mogućnost za stvaranje karijesa.

Oralna higijena zahteva svakodnevno pranje zuba četkicom za zube i pastom, ali i upotrebu zubnog konca i interdentalnih četkica.

Šta je konac za zube?

Zubni konac je konac upleten od tankih niti. Njegova osnovna upotreba i svrha jeste uklanjanje hrane i plaka na zubima, naročito na mestima gde četkice za zube ne mogu da priđu.

Konac za zube

Gomilanje bakterija nije retka pojava na ovim mestima. Razmnožavanje bakterija vodi ka raznim bolestima zuba, kao što su gingivitis, kamenac, pa čak i potpuno propadanje zuba – paradontoze.

Korišćenje konca za zube koristi se upravo u svrhe izbegavanja i sprečavanja ovih stomatoloških problema i stanja. Dakle, zubni konac je preventivna mera koju može preduzeti svako ko želi da izbegne ozbiljnije probleme sa zubima ili desnima.

Stomatolozi širom sveta savetuju upotrebu konca za zube. On je veoma jednostavan način za sprečavanje bolesti, a pored toga je dostupan gotovo svuda, po veoma povoljnim cenama. I povrh toga, mnogi ljudi izbegavaju korišćenje konca za zube ili zaborave na to. Ipak, razna ispitivanja i istraživanja pokazuju da se i do 80 odsto plaka i mekih naslaga može ukloniti pravilnim korišćenjem zubnog konca.

Zbog čega je važna upotreba konca za zube?

Od malih nogu učimo se pravilnom održavanju oralne higijene i zdravlja zuba. Veoma često se pod oralnom higijenom smatra samo redovno pranje zuba pastom i četkicom. Neretko se zaboravlja na teško dostupna mesta između zuba, do kojih četkica jednostavno ne dopire. Ova mesta su idealna za razmnožavanje bakterija i stvaranje problema za zubima, kao što su karijes ili parodontopatija.

Konac za zube je neophodan dodatak vašoj svakodnevnoj rutini održavanja oralne higijene. Koristi se za mesta koja su teško ili potpuno nedostupna za pranje uz pomoć klasične ili električne četkice za zube.

Ukoliko redovno perete zube, ali i dalje primećujete promene na zubima, to može biti posledica nekorišćenja zubnog konca. Kod osoba koje redovno peru svoje zube, tri puta na dan, ipak se mogu razviti određene bolesti zuba. Tada se najčešće zub kvari sa strane, odnosno na mestima koja nisu dostupna prilikom pranja samo četkicom. Zbog toga je izuzetno važna upotreba zubnog konca.

Kako pravilno koristiti konac za zube?

Pravilna upotreba konca za zube je veoma važna. Iz tog razloga treba biti oprezan prilikom korišćenja ovog dodatka oralnoj higijeni.

Od preterane ili pregrube upotrebe zubnog konca mogu se stvoriti dodatni problemi. Takvi problemi najčešće se klasifikuju kao iritacije zuba ili desni. Ukoliko pregrubo koristite konac, može doći i do oštećenja desni, pa i do krvaranja. To nikako ne želimo.

Ukoliko imate ugrađene implante, krunice ili zubne mostove, savetuje se poseban oprez prilikom korišćenja zubnog konca. Pažljivim pokretima ruke lagano pomerajte konac, kako biste uklonili naslage i ostatke hrane između zuba. Spretnost je u ovom slučaju izuzetno važna.

Konci za zube dolaze u mnogo različitih varijacija, a najčešći su oni u kolutu, u raznim dužinama. Osim toga, konac za zube možete pronaći i u formi “štapića“ koji se drži u jednoj ruci prilikom upotrebe. Konac za zube možete pronaći i u antibakterijskom obliku, ali i sa ukusima mente ili eukaliptusa. Na vama je da odlučite koji vam najviše odgovora.

Pored upotrebe konca za zube, savetuju se i redovne posete stomatologu. Preventiva bolesti je jedini način da održavate svoje zube zdravim i jakim. Blistavo beli osmeh moguć je jedino uz pravilnu oralnu higijenu i redovne posete stomatologu.

Konac za zube

Stomatološka ordinacija Dr Ast pruža vam usluge preventivne i opšte stomatologije, ali i komplikovanijih stomatoloških zahvata. Za više informacija, u svakom trenutku nas možete kontaktirati!