Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Kako se vrši lečenje kanala korena zuba?

Lecenje kanala korena zuba

Lečenje kanala korena zuba jedna je od najčešćih endodontskih procedura. Nažalost, ovaj zahvat postaje sve potrebniji ljudima širom sveta i u našoj državi, bez obzira na pol ili uzrast.

Kako bismo vam približili proces lečenja kanala korena zuba, pre svega moramo objasniti od čega se zub sastoji.

Ljudski zub je sačinjen iz tri dela. Površinski sloj zuba je gleđ, čvrsta i providna. Ispod nje se nalazi dentin, koji daje zubima belu boju. Poslednji sloj čini zubna pulpa, meko tkivo odnosno srž zuba. U narodu se poslednji deo naziva i “živac“.

Zubna pulpa se sastoji od ćelija, kolagena, krvnih i limfnih sudova, ali i od nervnih i elastičnih vlakana. Ona igra veoma bitnu ulogu u održavanju oralnog zdravlja, odnosno zdravlja zuba.

Kada se vrši lečenje kanala korena zuba?

Kada osetite da vaši zubi imaju izraženu reakciju na određene nadražaje, kao što su topli ili hladni napici ili hrana, to je znak da je vreme za posetu stomatologu.

Karijes, koji se ne leči na vreme, ima tendenciju da prodre dublje u zub, stvarajući i razmnožavajući bakterije unutar zuba. Ove bakterije su razlog zbog kojeg se stvara infekcija odnosno upala zubne pulpe.

Lecenje kanala korena zuba

Osim karijesa, još jedan glavni krivac za stvaranje infekcije unutar zuba, odnosno zubne pulpe može biti i trauma zuba koja je dovela do njegovog pucanja. Napukao ili oštećen zub je idealno tlo za širenje bakterija i stvaranja upalnog procesa.

Ukoliko se problem ne sanira na vreme, može doći do potpunog gubitka, odnosno do vađenja zuba. Kako se to ipak ne bi dogodilo, vaš stomatolog će izvršiti lečenje kanala korena zuba.

Kako se vrši lečenje kanala korena zuba?

Pre svega, prvi korak jeste snimanje zuba. Uz pomoć snimka zuba utvrđuje se njegovo trenutno stanje, kao i šteta koja je već učinjena. Stepen oštećenja zuba bilo bi nemoguće utvrditi bez ove dijagnostičke metode.

U zavisnosti od toga, vrši se lečenje kanala korena zuba. Ako je zubna pulpa upaljena, ali ne postoji infekcija unutar kanala korena, endodontska terapija se završava u jednoj sesiji. Ukoliko ipak postoji infekcija i u kanalu korena, neophodno je više poseta stomatologu. Iz tog razloga, važno je da se javite odabranom stomatologu čim primetite promene na vašim zubima.

Zub se otvara kroz krunicu i vrši se detaljno čišćenje bakterija, organskih ostataka i toksina koji su se stvorili usled propadanja zubne pulpe. Kanal se mehanički obrađuje, tako da se obolela pulpa uklanja.

Tek nakon saniranja i čišćenja obolele pulpe, kada se utvrdi da nema infekcije, može se izvršiti i punjenje komora pulpe i kanala korena. U te svrhe se koriste specijalne paste, čija je svrha hermetičko zatvaranje zuba.

Na ovaj način sprečava se ponovno nagomilavanje bakterija i stvaranje ponovne upale zuba.

Rekonstrukcija krunice se vrši plombiranjem zuba, na standardan način. U određenim slučajevima neophodno je i postavljanje nadoknada.

Nega nakon lečenja kanala korena zuba

Mnogima je prva asocijacija na lečenje kanala korena zuba bol. Naime, iako se ranijih decenija zaista i radilo o bolnom procesu, to danas nije slučaj. Savremena tehnologija omogućila je pacijentima bezbolnu proceduru. Tretman se izvodi pod lokalnom anestezijom.

Ono što morate znati nakon procedure lečenja kanala korena zuba, jeste da je u narednim danima moguća osetljivost zuba. U te svrhe, vaš izabrani stomatolog će vam prepisati adekvatnu terapiju analgeticima.

Redovno i pravilno održavanje oralne higijene je od presudne važnosti za sprečavanje nastanka ponovne upale ili upale na drugom zubu. Neophodno je redovno pranje zuba četkicom za zube i pastom, ali i korišćenje konca za zube ili interdentalnih četkica. Osim toga, upotreba tečnosti za ispiranje usta se takođe preporučuje.

Lecenje kanala korena zuba

Ukoliko ste primetili da vaši zubi prenaglašeno reaguju na hladne ili tople napitke, obratite se stomatologu. Stomatološka ordinacija Dr Ast stoji vam na raspolaganju!