Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Pulpitis zuba – Šta uzrokuje upalu zubne pulpe?

Pulpitis zuba

Pulpitis zuba u kratkim crtama predstavlja zapaljenje zubne pulpe. Ono što karakteriše pulpitis zuba jeste oštar i veoma intenzivan bol, koji ne prestaje i širi se dužinom cele vilice. Kada dođe do upale zubne pulpe, problem se mora sanirati što pre. Ukoliko se ovo ne učini, rizikuje se stvaranje mnogo većih stomatoloških problema kao što je gangrena zuba.

Kako prepoznati upalu zubne pulpe i njene osnovne simptome koji ukazuju na to da je vreme da se obratite odabranom stomatologu otkriva vam ordinacija Dr Ast.

Zbog čega se javlja pulpitis zuba?

Pulpitis zuba najčešće se javlja kao posledica uznapredovalog karijesa. Karijes je glavni krivac za razvijanje mnogih stomatoloških problema i dentalnih bolesti, pa tako i pulpitisa zuba.

Pulpitis zuba

Zubna pulpa predstavlja srž zuba, odnosno supstancu kojom je zub ispunjen. Kada ne postoji dovoljna oralna higijena, stvaraju se pogodni uslovi za nastanak karijesa. Kada karijes uznapreduje, bakterije se sve više nagomilavaju i prodiru u unutrašnjost zuba. Samim tim, zubna pulpa postaje izložena infekciji.

Dakle, osnovnim uzrokom nastanka upale zubne pulpe smatra se karijes i nedovoljna oralna higijena. Međutim, i drugi, mehanički razlozi mogu biti uzrok nastanka pulpitisa zuba. Loše odrađena stomatološka procedura ili povreda zuba takođe može biti razlog upale zubne pulpe.

Redovno održavanje oralne higijene je od presudnog značaja za prevenciju mnogih stomatoloških oboljenja. Redovnim pranjem zuba adekvatnom četkicom i pastom za zube, kao i uklanjanje ostataka hrane interdentalnim četkicama ili koncem za zube je neophodno. Redovne posete stomatologu takođe drastično smanjuju rizik od nastanka pulpitisa zuba ili nekih drugih bolesti zuba i desni.

Simptomi upale zubne pulpe

Pre nego što otkrijemo sve simptome koje možete osetiti kada nastupi pulpitis zuba, važno je da napomenemo da postoje dve vrste ove bolesti zuba.

Reverzibilni pulpitis je sam početak ove bolesti i veoma se lako sanira. Saniranje reverzibilnog pulpitisa podrazumeva jednostavnu ispunu zuba. Naravno, kako bi se problem sasekao u samom startu, važno je da se na vreme obratite svom stomatologu.

Ireverzibilni pulpitis znači da je nastupilo potpuno odumiranje zubne pulpe. U ovom slučaju često je jedino rešenje endodontsko lečenje.

Kod reverzibilnog pulpitisa, osnovni i glavni simptom je bol prilikom nadržaja zuba toplim ili hladnim napicima ili hranom. Kada se otkloni uzročnik bola, bol prestaje gotovo momentalno. Kod ireverzibilnog pulpitisa bol nastaje spontano, oštar je i prodoran. Pacijent često ne može ni da locira koji ga zub boli, jer se bol širi dužinom cele vilice.

I kod jedne i kod druge vrste pulpitisa, glavni simptom jeste jaka bol, koja je neprekidna i veoma prodorna. U slučaju da se pacijent ne javi na vreme stomatologu, dolazi do širenja infekcije i jačanja simptoma.

Kako se leči pulpitis zuba?

Kod reverzibilnog pulpitisa lečenje je veoma jednostavno. Najčešće se sprovodi odstranjivanje karijesa i ispuna zuba. U tom slučaju vitalnost pulpe se održava, a zub se može spasiti. Iz tog razloga je veoma važno da se na vreme obratite za pomoć svom stomatologu.

Ukoliko ipak odlučite da ignorišete bol, povećava se rizik od ireverzibilnog pulpitisa. Endodontsko lečenje i vađenje zubnog živca ili vađenje zuba tada postaju jedine opcije. Kada se zubni živac izvadi, a kanali očiste, tek tada je moguće plombiranje zuba i njegovo ispunjavanje. Cela procedura se vrši u lokalnoj anesteziji, stoga je bezbolna i sigurna.

Pulpitis zuba

Kako ne biste došli u ovakvu situaciju, savetujemo da se obratite stomatološkoj ordinaciji Dr Ast čim osetite da sa vašim zubima postoji određeni problem. Nikako se ne predlaže čekanje da se problem reši sam od sebe – to se neće dogoditi.

Vođenje računa o oralnoj higijeni podrazumeva redovne posete stomatologu, kako bi se predupredile nezgodne stomatološke procedure i bolesti desni i zuba.

Stomatološka ordinacija Dr Ast – Za blistavo beli osmeh i potpuno zdrave zube!