Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Perikoronitis – Šta uzrokuje ovo dentalno oboljenje?

Perikoronitis

Perikoronitis predstavlja dentalno oboljenje, koje nastaje u slučaju da ne postoji dovoljno prostora da umnjaci niknu iz desni.

Rezultat ove situacije je da umnjaci samo delimično niču, što kasnije dovodi do zapaljenja mekog tkiva. Ukoliko se ovo dogodi, oko umnjaka ili zuba mudrosti mogu se stvoriti džepovi. U njima neretko dolazi do skupljanja ostataka hrane, a samim tim i nagomilavanja bakterija, koje su uzročnici infekcije.

Umnjaci najčešće rastu tokom perioda adolescencije, te se ovo dentalno oboljenje pojavljuje kod ljudi uzrasta iznad 20 godina, a ispod 40.

Ovaj poremećaj može predstavljati akutno ili pak dugoročno stanje.

Važno je napomenuti da se problem ovog tipa uglavnom događa umnjacima u donjoj vilici, dok su gornji umnjaci ređe pogođeni

Isto tako, zapaljenski procesi u desnima mogu se dogoditi i ukoliko je zub doživeo određeni vid traume (udaren, okrnjen).

Koji su simptomi infekcije mekog tkiva oko umnjaka?

Pre svega, trebalo bi reći da se perikoronitis može razviti samo onda kada umnjaci delimično probiju desni. Upravo ovaj proces omogućava bakterijama da prodru u zub i uzrokuju infekciju.

Perikoronitis

U slučaju da postoje džepovi, hrana ili dentalni plak mogu se vroma lako zavući ispod desni, te ih nadraživati i stvarati otok i upalu. Infekcija se kasnije, ukoliko se ne sanira, može proširiti od vilice do vrata ili obraza.

Faza pre samog perikoronitisa naziva se operkulitis. Govorimo i upalnom procesu prostora između desni i zuba. Da bi se operkulitis razvio u perikoronitis, formira se apsces ispod tog prostora. Jedino adekvatnim lečenjem i posetom stomatologu može se sprečiti ova pojava i proširenje infekcije.

Simptomi perikoronitisa razlikuju se u zavisnosti od toga da li govorimo o akutnom ili hroničnom stanju.

Simptomi akutne infekcije:

  • Oticanje gingive
  • Oštar i jak bol zadnjih zuba
  • Stvaranje gnoja
  • Bolovi pri gutanju
  • Grčenje vilice
  • Povišena telesna temperatura
  • Manjak apetita

Simptomi hronične infekcije:

  • Tup bol u vilici u predelu zadnjih zuba u trajanju od jednog ili dva dana
  • Loš zadah iz usne duplje
  • Neprijatan ukus u ustima

Uzroci perikoronitisa

Perikoronitis se podjednako često može javiti i kod muškog i kod ženskog pola.

Među najvećim uzročnicima oboljenja navodi se loša oralna higijena. Ukoliko se zubi ne čiste temeljno i redovno, hrana ostaje u džepovima, a njeno raspadanje vremenom dovodi do infekcije. Prema tome, redovno pranje zuba četkicom za zube i pastom mora biti deo vaše svakodnevice. Osim toga, preporučuje se i korišćenje konca za zube, kao i interdentalne četkice.

Stres i umor, takođe, mogu uzrokovati pojavu perikoronitisa. Trudnoća se, isto tako, svrstava u prva tri, vodeća, uzročnika upalnih procesa u predelu zadnjih zuba.

Infekcije gornjih disajnih puteva uzrokovane virusom ili češće bakterijama koje utiču na sinuse i grlo takođe mogu dovesti do perikoronitisa.

Rizične grupe koje mogu razviti ovaj dentalni problem su osobe uzrasta od 20 do 40 godina.

Kako se dijagnostifikuje i leči perikoronitis?

Ovo dentalno oboljenje dijagnostifikuje se u stomatološkoj ordinaciji. Vaš stomatolog će obaviti pregled zuba i desni i ustanoviti da li postoji problem. Ukoliko primeti određene anomalije, veoma često će od vas zatražiti rentgenski snimak vilice.

Perikoronitis

Ukoliko se ne leči, perikoronitis može dovesti do gore navedenih simptoma, a u težim slučajevima i do proširenja infekcija u krvotok. Takođe, može doći i do Ludvigove angine, odnosno proširenja infekcije na vrat i glavu.

Postoji nekoliko načina za uspešno lečenje perikoronitisa.

Prvi je, svakako, ublažavanje bola lekovima. U slučaju da se radi o lakšoj infekciji, stomatolog vam može prepisati i terapiju antibioticima. Ovu kategoriju lekova nikako ne bi trebalo uzimati na sopstvenu ruku, već isključivo po preporuci stomatologa.

Drugi vid lečenja perikoronitisa je operacija desni, dok je treći operacija zuba i njegovo vađenje.

U zavisnosti od težine problema sa kojim se suočavate, zubar će odrediti i način lečenja.

Ukoliko primetite probleme sa umnjacima, ako osećate bol prilikom žvakanja ili gutanja hrane, ili pak primetite grčenje vilice i osećate manjak apetita, obratite se stomatološkoj ordinaciji Dr Ast. Ne dozvolite da se infekcija proširi prouzrokuje još veće probleme. Zakažite svoj pregled već danas.