Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Kako se postavljaju fiksne proteze?

Fiksne proteze

Fiksne proteze podariće vam savršeni zubni niz.

Od davnina čovek se trudio da sačuva lepotu svog lica, samim tim i zuba. Ipak, u modernom dobu blistavi osmeh postao je imperativ, te ne čudi što je izbeljivanje zuba jedna od najtraženijih stomatoloških procedura.

Pored očaravajuće beline važnu ulogu imaju i pravilno postavljeni zubi. Nepravilni zubni niz ne samo da kvari celokupnu lepotu, već utiče i na zdravlje. Usled većeg opterećenja pojedinih zuba dolazi do njihovog bržeg propadanja. Otežano je čišćenje, što pogoduje razmnožavanju bakterija. Zbog toga su karijes i parodontopatija češće pojave kod osoba sa nepravilnim zubnim nizom. Problemi sa žvakanjem, gutanjem, govorom, varenjem, takođe, su pratioci malokluzije.

Nažalost, mali je broj onih koji se mogu pohvaliti pravilnim zubnim nizom. Istraživanja pokazuju da skoro 75 odsto dece i 35 odsto odraslih ljudi u svetu ima loš zagrižaj. Genetika je vodeći uzročnik. Mada može biti i posledica trauma ili loših navika.

S obzirom da je u pitanju široko rasprostranjena pojava stomatologija konstantno usavršava lečenje. Najefikasnija metoda ortodoncije jesu fiksne proteze.

Šta su fiksne proteze?

Fiksne proteze su ortodontski aparati pomoću kojih se postiže idealan zubni niz u odnosu na fizionomiju lica. Na taj način je sačuvano zdravlje viličnog zgloba, mišića i okolnog zubnog tkiva.

Sastoje se od bravica (breketa), lukova i gumica. Bravice se pričvršćuju sa prednje ili unutrašnje strane svakog zuba. Kroz njih se provlače lukovi koji imaju zadatak da pomera zube u pravilni položaj. Gumice predstavljaju sponu između luka i bravice.

Fiksne proteze

U upotrebi su najčešće fiksne proteze sa metalnim bravicama. Iako su vidljive, dolaze u različitim bojama, tako da možete svojoj protezi da date lični pečat. Zahvaljujući ovoj mogućnosti ne postoji odbojnost nošenja proteze kod mlađih.

Drugu vrstu čine “čiste proteze”. Imaju bravice od keramike, safir stakla ili kompozitnih materijala, te nisu vidljive na zubima.

Kada se postavljaju fiksne proteze?

Fiksne proteze se postavljaju tek kada se završi smena mlečnih zuba. Odnosno, oko 12. godine. Gornja granica ne postoji. Što znači da ih mogu nositi i odrasli. Ipak, stručnjaci savetuju da je najbolje započeti sa ortodontskom terapijom do 22. godine. Razlog za to jeste fleksibilnost vilične kosti čime su zagarantovani maksimalni rezultati.

Postavljanje nije bolno, niti zahteva brušenje zuba. Bravice se lepe na površinu zuba posebnim cementom.

U proseku, ove proteze se nose 18 meseci. Morate imati u vidu da je terapija individualna, te vreme nošenja može biti i duže, jer zavisi od stepena malokluzije.

Oralna higijena sa fiksnim protezama

Osobe koje nose fiksne proteze moraju više pažnje da posvete oralnoj higijeni. Pranje zuba zahteva više vremena, jer se proteza nalazi na površini zuba. Četkanje se vrši laganim kružnim potezima. Ukoliko povlačite četkicu levo – desno postoji opasnost da se ostaci hrane zavuku ispod proteze.

Uz klasičnu četkicu obavezna je upotreba i interdentalnih četkica. Pri čemu tanje vrste koristite za čišćenje međuprostora zuba, a deblje za brekete i žice.

Pranje zuba ujutru i uveče nije dovoljno, već morate posle svakog obroka to da učinite kako biste izbegli zadražavanje hrane i bakterija na protezi.

Fiksne proteze

Podarite svom osmehu savršeni zubni niz, posetite stomatološku ordinaciju Dr Ast. Dr Jelena Milanović otkloniće svaku nepravilnost u vašem zubnom nizu.