Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Recesija gingive – Zbog čega se javlja?

Recesija gingive

Recesija gingive može se definisati kao proces povlačenja gornje ivice desni u pravcu vrha korena zuba. Ovo povlačenje može zahvatiti više zuba odjednom, celokupan zubni niz ili se pojaviti samo na određenim zubima.

Desni, odnosno gingiva, predstavljaju meko tkivo koje prekriva koren zuba, te se nalazi tik uz zub. Desni imaju veoma važnu ulogu u održavanju oralnog zdravlja čoveka – one štite koren zuba od spoljnih faktora i uticaja, te sprečavaju prodor bakterija u dublje slojeve. Ukoliko dođe do povlačenja gingive, odnosno njene recesije, koren zuba biva izložen ovim uticajima, te se mogu javiti određeni stomatološki problemi.

S obzirom na to da je recesija desni veoma rasprostranjen problem, stomatološka ordinacija Dr Ast otkriva vam njene glavne uzroke.

Zašto se javlja recesija gingive?

U najvećem broju slučajeva, recesija gingive uzrokovana je lošom, neadekvatnom ili nedovoljnom oralnom higijenom.

Zubni plak se taloži i nagomilava u usnoj duplji, te se stvaraju povoljni uslovi za nagomilavanje bakterija, koje su najčešći uzročnici upale gingive. Veoma često se uz recesiju mogu pojaviti i prateći simptomi, kao što su bol i krvarenje desni.

Recesija gingive

Ukoliko vodite računa o oralnoj higijeni na svakodnevnom nivou, a ipak ste primetili određeno povlačenje desni, možda je u pitanju drugi problem. Naime, većina ljudi koja se bori sa recesijom gingive koristi tvrde četkice za zube ili pregrubo vrši ovaj postupak. Ovo dovodi do fizičkog trošenja desni i pojave recesije, kao i gore navedenih pratećih simptoma. Ukoliko je to slučaj i sa vama, problem se veoma lako i jednostavno rešava – upotrebom manje sile za pranje zuba i korišćenjem srednje ili meke četkice.

Često povlačenje desni može biti uzrokovano i gubitkom zuba. Takođe, nepravilan položaj zuba unutar vilice može biti faktor koji će uticati na pojavu recesije gingive. U ovom slučaju, najčešće se radi o lokalizovanoj recesiji.

Pokretači recesije desni mogu biti i nestručno obavljeni protetski radovi, plombe, krunice i frenulumi.

Moramo napomenuti da je rizik od pojave povlačenja desni veći kod starije populacije, odnosno kod osoba starijih od 65 godina.

Da li postoje posledice recesije desni?

Kao što i sami možete da pretpostavite, izloženost zuba usled recesije gingive može dovesti do određenih problema. Dakle, ne radi se samo i isključivo o estetskom problemu.

Pored estetskog izgleda i narušene lepote zubnog niza, recesija dovodi od ozbiljnih i manje ozbiljnih komplikacija. Prvo dolazi od osetljivosti zuba na određene nadražaje, pre svega na toplotu i hladnoću. Neretko se na izloženom korenu može uočiti karijes, koji je i logična posledica nagomilavanja bakterija.

U najgorem slučaju može doći do oštećenja potporne strukture zuba, do njegovog klimanja, a na kraju i do gubitka zuba.

Dakle, posledice recesije gingive mogu biti veoma značajne. Prema tome, vođenje računa o oralnoj higijeni je od neprikosnovene važnosti. Ukoliko primetite simptome recesije gingive, na vreme se obratite izabranom stomatologu.

Kako se leči recesija gingive?

Lečenje recesije gingive zavisiće od uzroka koji su doveli do povlačenja desni. Na osnovu toga primenjuje se adekvatna i odgovarajuća terapija.

Terapija može podrazumevati savete za pravilno održavanje oralne higijene četkicom za zube, koncem i interdentalnim četkicama. Takođe, ona može podrazumevati i skidanje kamenca, zamenu određenih protetskih radova i slično. Ukoliko je uzrok povlačenju desni visoki frenulum, najčešće se vrši frenektomija.

U težim i komplikovanijim slučajevima recesije gingive se vrše hirurškim putem. Kako ono izgleda? U najvećem broju slučajeva, transplatat tkiva sa nepca prekriva koren zuba, a desni se navlače preko toga. Hirurški tretmani obavljaju se u lokalnoj anesteziji, te ne uzrokuju nelagodu pacijentima.

Recesija gingive

Ukoliko primetite događanje povlačenja zuba, važno je da se na vreme javite stomatologu, kako bi se blagovremeno otkrio i uzrok ovog problema. Saniranje i lečenje recesije je daleko jednostavnije na samom početku ovog problema. Posetite stomatološku ordinaciju Dr Ast i rešite problem povlačenja desni na vreme!