Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Upala desni – Zašto nastaje i kako se leči?

Upala desni

Upala desni je jedna od najzastupljenijih bolesti desni, što potvrđuju i statistički podaci. Naime, oko 80 odsto odraslog stanovništva u svetu se suočava sa ovim problemom, ali i njegovim posledicama.

Desni (gingiva) su deo sluzokože koja okružuje svaki zub, odnosno alveolarne nastavke gornje i donje vilice dajući potporu zubnom nizu. Istovremeno, imaju zaštitnu ulogu, jer onemogućavaju da bakterije prodiru dublje u dentin i izazovu ozbiljne stomatološke probleme. To znači da se bilo koja promena na gingivi može negativno odraziti na stanje zuba.

Imajući ovo u vidu stomatološka ordinacija Dr Ast vam otkriva kako na vreme da prepoznate upalu desni.

Zašto nastaje upala desni?

Loša oralna higijena je glavni uzročnik za pojavu upale desni. Neredovno i nepravilno pranje zuba dovodi do zadržavanja zubnog plaka. Ovaj nevidljivi, lepljivi sloj se formira vrlo brzo nakon jela. Ukoliko se ne otkloni u toku dana, bakterije iz plaka se nagomilavaju ne samo na površini zuba već i između njih tako da dolazi do iritacije desni.

Upalu desni, tj. gingivitis, može da izazove i nepravilni zubni niz, jer je otežano čišćenje zuba koji nisu pravilno nikli. I zubni mostovi i proteze koji nisu dobro postavljeni svrstavaju se u uzročnike.

Čirevi u ustima, takođe, mogu da pokrenu upalni proces. Pri čemu problem sa desnima spontano nestaje kada se oni povuku. Obično je to nakon nekoliko dana.

Nije redak slučaj da navike u pranju zuba, posebnu grubo četkanje, izazovu upalu desni. Mada može biti i nasledni.

Kako pljuvačka ima važnu ulogu u prečišćavanju zuba, smanjeno lučenje pljuvačke kod sindroma suvih ustiju dovodi do gingivitisa. U pojedinim slučajevima je posledica drugih bolesti, kao što su dijabetes, hormonske promene, visok krvni pritisak, virusne ili gljivične infekcije.

Koji su simptomi upale desni?

Upala desni se naziva tihom bolešću, jer se simptomi sporo razvijaju. Ipak, postoje izvesni znaci koji ukazuju na problem. Prvi je promena u izgledu desni.

Zdrave desni su svetlo ružičaste boje, čvrste građe, visine od 0,5 do 2 mm. Ukoliko postoji upala desni one poprimaju crvenu boju i postaju bolne i otečene. Vrlo brzo počinju da krvare, najpre prilikom pranja, a kasnije i u toku jela. Vremenom, krv se javlja spontano, bez spoljašnjih nadražaja.

Pojavu neprijatnog dana mogu da izazovu brojni faktori. Jedan od njih je upala desni. Najčešće dolazi u kombinaciji sa neprijatnim ukusom u ustima.

Upala desni

Sve većim nagomilavanjem zubnog plaka desni se povlače, te zubi izgledaju duže ili je veći razmak izmeđi njih. S obzirom da je povlačenjem desni koren ogoljen postoji opasnost od daljeg širenja upale i oštećenja potporne strukture niza.

Preventiva upale desni

Nelečeni gingivitis vodi ka brojnim komplikacijama. Parodontopatija je najteža posledica koja može da dovede do gubitka zuba i okolne kosti. Međutim, ne treba zaboraviti da upala desni utiče na čitav organizam, povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, bolesti pluća. Zato je veoma važno da održavate pravilnu oralnu higijenu. Ona podrazumeva redovno pranje adekvatnom četkicom, ukljućujući i upotrebu interdentalne četkice i tečnosti za ispiranje ustiju. Svakako, redovne stomatološke kontrole su obavezna mere prevencije.

Upala desni

Upala desni nije nerešiv problem, ali je potrebno da sa prvim simptomima potražite pomoć u stomatološkoj ordinaciji Dr Ast.