Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Parodontitis – Kako prepoznati simptome na vreme?

Parodontitis

Parodontitis je ozbiljan oblik upale desni, odnosno gingive. Drugačije se može nazivati i parodontoza, a često i parodontopatija.

Naime, kada dođe do upale desni, odnosno gingivitisa, veoma je važno blagovremeno reagovanje i rešavanja problema. Ukoliko se to ipak ne dogodi, blaga upala desni može prerasti u ozbiljan stomatološki problem, koji često dovodi do gubitka zuba. Iz tog razloga, trebalo bi da znate koji su osnovni simptomi ove bolesti desni, kako biste na vreme reagovali na problem i obratili se izabranom stomatologu.

Koji su simptomi na koje bi trebalo da obratite pažnju i kako se leči parodontitis otkriva vam stomatološka ordinacija Dr Ast u narednim redovima.

Kako prepoznati simptome parodontitisa?

Kao što smo ranije i naglasili, parodontitis predstavlja teži oblik upale desni.

Ono što je dobra vest, jeste da su simptomi lako prepoznatljivi, te je moguće lečenje, ukoliko se na vreme otkriju.

Parodontitis

Prvi i osnovni simptom koji mogu iskusiti osobe sa parodontitisom jeste krvarenje desni. Krvarenje desni može se dogoditi i usled najmanje ’’povrede’’ četkicom za zube. Naime, otečene desni veoma su osetljive na dodir, pa i žvakanje hrane može dovesti do bola i krvarenja. Ukoliko primetite krv kod pranja zuba ili kada jede čvrstu hranu, to je prvi alarm da posetite svog stomatologa.

Još jedan od simptoma uznapredovale upale desni jeste neprijadan zadah iz usta. I pored održavanja optimalne oralne higijene, parodontitis može uzrokovati neprijatan zadah, kakav do sada niste imali. Ovo je takođe znak upozorenja, koji nikako ne bi trebalo ignorisati.

Povlačenje desni od zuba još jedan je od prepoznatljivih simptoma parodontitisa. Ako bolest napreduje, povlačenje desni može učiniti zube manje stabilnim, što kasnije dovodi i do gubitka zuba. Reagujte na vreme!

Parodontitis – Uzroci nastanka i posledice koje može doneti ova bolest desni

Kao što smo ranije i naglasili, parodontitis najčešće nastaje kada pacijenti ne leče gingivitis, odnosno blagu upalu desni.

Nagomilavanje bakterija plaka ispod i iznad linije desni (mesto gde se desni spajaju sa zubima) dovodi do parodontitisa. Kada se to dogodi, a ne reaguje se na vreme, može se dogoditi nepovratno oštećenje na kostima i tkivima koja su potpora vašim zubima. Tada dolazi do potpunog gubitka zuba.

Parodontalni džepovi su karakteristični za uznapredovalu upalu desni, a vremenom se samo povećavaju. Ukoliko ne posetite stomatologa, i tada može doći do gubitka zuba.

Ako upala desni napreduje duboko u zub i okolna tkiva, može se dogoditi postepeno propadanje parodontalnih tkiva, ali i zubnog cementa. Tada je šteta nepopravljiva.

Izuzetno je važno da se na vreme obratite svom stomatologu ukoliko primetite neke od simptoma upale desni, kako bi se problem sanirao na vreme.

Parodontitis – Lečenje podrazumeva posetu stomatologu!

Lečenje parodontitisa podrazumeva posetu stomatologu. Tek tada moguća je primena odgovarajuće terapije.

Stomatolog će sasvim sigurno preporučiti odgovarajuću terapiju, a u određenim slučajevima može biti neophodna i hirurška intervencija ili upotreba antibiotika.

Oralna higijena je naročito važna u lečenju parodontitisa. Svakodnevno pranje zuba četkicom za zube nije dovoljno. Pored toga, moraćete koristiti i konac za zube. Pažljiva upotreba konca za zube se savetuje osobama sa bolestima zuba ili desni, kako ne bi došlo do povrede ili traume.

Dakle, ukoliko se na vreme obratite stomatologu, upala desni može proći bez većih posledica i komplikacija. Ukoliko to ne učinite, šteta može biti nepopravljiva. Izbor je na vama.

Parodontitis

Za više informacija o lečenju gingivitisa i parodontitisa, posetite stomatološku ordinaciju Dr Ast.