Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Šta je apikotomija i kada postaje neophodna?

Apikotomija

Apikotomija predstavlja hirurško odstranjivanje vrha korena zuba i okolne kosti zahvaćene infekcijom.

Karijes je jedan od vodećih uzroka gubitka zuba kod odraslih osoba, svuda u svetu. Ukoliko se ne leči, karijes može izazvati velike probleme sa oralnim zdravljem, ali i zdravljem uopšte.

Usled zapostavljanja karijesa veoma često može doći do infekcije pulpe zuba (kolokvijalno “živca“). Kada patološki sadržaj dospe u kanal korena zuba nastaje infekcija. Dakle, direktna posledica nelečenog karijesa javlja se infekcija kanala korena zuba, a neretko i okolnog koštanog tkiva. Nije retka situacija da dođe i do pojave cisti, koje zatim zahtevaju i vađenje zuba.

Ukoliko se na vrhu korena zuba nalazi proces koji nije moguće drugačije lečiti i izlečiti, pristupa se hirurškoj intervenciji, odnosno apiktomiji.

Šta je apikotomija?

Apiktomija ili resekcija je hirurška intervencija koja podrazumeva pravljenje reza na alveolarnom grebenu, u visini vrha korena zuba, na strani koja se nalazi do obraza. Na ovaj način dobija se poptuna preglednost kosti jer je obezbeđeno odizanje režnja sluzokože i mekih tkiva.

Apiktomiji se najčešće pristupa kada zub nije moguće izlečiti na druge načine, ali i kada se i nakon uspešnog endodontskog tretmana proces iznova i iznova vraća.

Da li je neophodna priprema za ovakav vid hirurškog lečenja zuba?

Ukratko – odgovor je DA.

Pre nego što se započne sa intervencijom, neophodno je odraditi snimanje zuba. To možete učiniti u prostoriji stomatološke ordinacije. Na taj način, štedite svoje vreme i skraćujete celokupan proces intervencije.

Apikotomija

Na osnovu snimka zuba određuje se veličina procesa kojim je zahvaćen zub, kao i njegova udaljenost od okolnih struktura zuba. Na osnovu svih informacija, stomatolog procenjuje da li je resekcija zaista neophodna i opravdana. Ukoliko je moguće zub izlečiti konzervativnim metoda, najpre će se one uraditi. Ukoliko je ipak apikotomija neophodna, vaš stomatolog će vam to i saopštiti.

Kako se vrši apikotomija?

S obzirom na prirodu ovog stomatološkog tretmana, pacijentu je neophodno dati lokalnu anesteziju. Na ovaj način se obezbeđuje bezbolnost celokupnog procesa i komfor pacijenata.

Kao što smo već i naglasili, neophodno je napraviti mali rez u projekciji vrha korena zuba, kako bi se odigla sluzokoža. Zatim se posebnim stomatološkim instrumentima uklanja kost zahvaćena infekcijom. U ovom delu skraćuje se i vrh korena zuba. Na kraju, pristupa se šivenju sluzokože.

Celokupna procedura ne traje duže od jednog sata, a pacijenti ne osećaju nelagodnost ni u jednom trenutku.

Ukoliko se nakon odrađenog tretmana javi bol, pacijentu se ordinira upotreba analgetika, odnosno lekova za bolove.

Nakon 24 časa, veoma je važno da pacijent dođe na kontrolu. Oralni hirurg proverava kako teče oporavak, čime se dodatno smanjuje rizik od mogućih komplikacija. Ukoliko ste iskusili bilo kakve tegobe nakon operacije zuba, ovo je pravi trenutak da to i saopštite stomatologu. Uklanjanje konca vrši se nakon nedelju dana. Time se završava period oporavka pacijenta od apikotomije.

Koje su preventivne mere održavanja zdravlja zuba?

Kako do apikotomije i drugih operativnih stomatoloških zahvata ne bi došlo, veoma je važno održavati optimalno zdravlje zuba.

Ovo podrazumeva vođenje računa o oralnoj higijeni i njeno redovno sprovođenje. Održavanje oralne higijene je veoma važno za celokupno zdravlje čoveka. Redovno pranje zuba pastom i četkicom za zube trebalo bi da bude naša svakodnevica. Pored toga, zube bi trebalo čistiti koncem i interdentalnim četkicama. Redovno ispiranje zuba tečnošću za usta takođe se podrazumeva.

Osim toga, izabranog stomatologa trebalo bi posetiti barem dva puta godišnje. Redovne kontrole najbolja su prevencija bolesti zuba i desni. Na svakoj kontroli, stomatolog će detaljno pregledati vaše zube i ustanoviti da li je neophodno odraditi određeni tretman i da li je sve sa vašim zubima u redu.

Apikotomija

Stomatološka ordinacija Dr Ast može biti vaš najbolji saveznik ka održavanju oralnog zdravlja. Zakažite vaš sledeći pregled stomatologa već danas!