Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Fasete za zube – Blistav i besprekoran osmeh!

Fasete za zube

Fasete za zube predstavljaju stomatološke nadoknade u vidu tankih navlaka, debljine od 0,3 do 1,3 mm, koji omogućavaju postizanje savršene estetike zubnog niza.

Lepi i zdravi zubi su odavno postali imperativ. Oni govore o našim životnim navikama, odnosu prema svom zdravlju, pa i ličnoj higijeni. Ujedno, predstavljaju svojevrsno sredstvo komunikacije koje ima veliku moć u formiranju utiska o nekom.

Kod većine pacijenata tokom godina zubi gube svoju lepotu. Starenje, pušenje, erozija zuba, upotreba lekova – samo su neki od uzročnika koji utiču na oralno zdravlje. Srećom, razvoj stomatologije donosi nove tehnike rešavanja svakog problema. Jedan od najsavremenijih jesu fasete za zube.

Fasete za zube imaju višestruku ulogu

Zubni viniri, kako su još poznate fasete, imaju pre sve estetsku funkciju. Dizajnirani su tako da omogućavaju promenu zuba ne samo u pogledu boje, već i veličine i oblika. Zbog toga čine osnovu za trenutno najpopularniji tretman – Hollywood smile.

Posebno su pogodni kod tetraciklinske prebojenosti. S obzirom da klasično izbeljivanje zuba pomoću lasera ili LED lampe u ovom slučaju ne može dati željene rezultate, fasete dolaze kao rešenje za belinu o kojoj ste uvek maštali.

Fasete za zube

Međutim, fasete za zube imaju mnogo veću funkciju. Njihovom upotrebom možete ispraviti i određene nepravilnost na zubima, kao što su nejednaki ili premali zubi. Dijastema, tj. razmak između zuba, je još jedan problem koji se uspešno rešava ovim tankim navlakama. Istrošeni i istanjeni zubi, takođe, se mogu sanirati vinirima.

Iako predstavljaju revolucionarnu tehniku, fasete je moguće postaviti samo na zdravim zubima. To znači da se ne mogu koristiti kod zuba sa velikim plombama, devitalizovanih zuba sa velikom promenom boje, kao i u slučaju velikih nepravilnosti u položaju. Nisu preporučljive ni osobama koje škripe zubima ili pate od bolesti desni.

Da li je postavljanje fasete za zube bolno?

Viniri spadaju u najmanje invazivnu metodu. Razlog tome jeste minimalno brušenje pri pripremi kojim se zalazi samo u gleđ, tako da je integritet zuba potpuno očuvan. Čitava procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, te pacijent neće osetiti ikakvu nelagodu ili bol.

Postavljanje fasete zavisi od vrste. Ukoliko su u pitanju kompozitni modeli nakon pripreme materijal se direktno nanosi na zub i oblikuje.

Keramički viniri su kompjuterski dizajnirani. Zahvaljujući primeni CAD-CAM tehnologije ljuspice se izrađuju sa izuzetnom preciznošću čime je zagarantovano idealno prijanjanje za površinu zuba.

Održavanje zuba sa fasetama

Prosečan vek trajanja faseta je između 7 i 10 godina. Imajte u vidu da trajnost u velikoj meri zavisi od održavanja. Ono podrazumeva pravilno pranje i upotrebu interdentalne četkice i konca za zube.

Osim dobre oralne higijene neophodno je voditi računa o ishrani. Konzumiranje obojenih pića i pušenje mogu u velikoj meri da smanje funkcionalnosti faseta.

Fasete za zube

Nemojte da zaboravite da viniri ne trpe veliki pritisak, te morate da budete obazrivi prilikom unosa veoma tvrdih namirnica. Takođe, preporučljivo je da eliminišete svoje loše navike kao što je grickanja olovke ili noktiju, jer mogu da dovedu do oštećenja, pa i lomljenja faseta.

Podarite svojim zubima blistavu belinu, zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Dr Ast.