Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Erozija zuba – Zbog čega se javlja?

Erozija zuba

Erozija zuba predstavlja nekarijesno ostećenje zubnog tkiva, koje je trajnog karaktera.

Zavisno od mesta na kome se formira postoje 3 vrste. Najčešće se javlja na vratnom delu zuba, tj. ispod nivoa desni u gornjoj vilici ili iznad nivoa desni u donjoj vilici. Može zahvatiti jedan ili više zuba. Zbog specifičnog klinastog izgleda naziva su erozija klinastog oblika.

Za razliku od nje, erozije diskoidnog oblika zahvataju cervikalne trećine zuba, dok se generalizovane pljosnate erozije formiraju na svim zubima.

Ranijih godina smatrano je da se erozija zuba javlja sporadično, te proučavanju nije posvećivana velika pažnja. Međutim, danas se opravdano naziva problemom modernog doba, jer je utvrđeno da se oko 30 odsto ljudi širom sveta suočava sa njom.

Nažalost, sve je veći broj registrovanih slučajeva među pacijentima starosti od 26 do 30 godina, a 43 odsto pacijenata između 46. i 50. godine ima ozbiljne posledice izazvane erozijom zuba.

Zašto nastaje erozija zuba?

Dentalna erozija nastaje hroničnim izlaganjem zuba spoljašnjim i unutrašnjim kiselinama.

U spoljašnje faktore spadaju kiseline koje se unose u toku jela. Limun, jabuka, pomorandža, paradajz, senf, kečap najčešći su pokretači problema. Takođe, kao vodeći uzročnici se navode gazirani i voćni sokovi, energetska i alkoholna pića, naročito belo vino.

I pojedini lekovi iz grupe antihistaminika i antidepresiva, kao i inhalatorni lekovi koji se koriste u terapiji astme i hronično opstruktivne bolesti pluća mogu da dovedu do erozije. Na oštećenje zubnog tkiva utiče i velika upotreba šumećeg C-vitamina i C-vitamina u tabletama za žvakanje.

Unutrašnje kisele potiču iz samog organizma. Poremećaji u varenju dovode do vraćanja želudačne hlorovodonične kiseline u usnu duplju, te je erozija zuba čest problem osoba koji pate od gastroezofagealne refluksne bolesti i gastritisa. Često povraćanje u toku trudnoće ili kod bulimije može prouzrokovati velike gubitke zubnih struktura. Mada može biti i posledica nedovoljnog lučenja pljuvačke (kserostomija).

Erozija zuba

Na eroziju zuba utiče i sama oralna higijena, tj. upotreba veoma tvrdih četkica za zube i primena nepravilne tehnike pranja zuba. Rizik od pojave se povećava kod nekih poslova gde je prisutna velika izloženost isparavanju industrijskih kiselina.

Kako se ispoljava erozija zuba?

U početku, erozija zuba ne dovodi do vidljivih promena. Tek kada dođe do značajnog smanjenja debljina zubne gleđi mogu se uočiti oštećenja.

Vremeno, erozija nepreduje, dovodeći do potpunog nestanka gleđnog omotača tako da prelazi u dentin. S obzirom da je on znatno mekši nadržaji se preko kanalića prenose do pulpe pa se javljaju i prvi simptomi erozije u vidu preosetljivosti zuba. Tačnije, prisutna je bol prilikom konzumiranja kisele ili hladne hrane, kao i tokom pranja zuba.

Lečenje erozije zuba

Lečenje dentalne erozije se zasniva na otkrivanju uzroka problema i njegovog otklanjanja. Dok se nastala oštećenja moraju sanirati. Kod manjih promena dovoljno je plombiranje, a za veće promene na zubnom tkivu koriste se zubni viniri ili se vrši postavljanje zubnih krunica.

Erozija zuba

Nemojte da dozvolite da vam erozija zuba naruši lepotu osmeha i dovede do ozbiljnih stomatoloških problema, već na vreme potražite pomoć u stomatološkoj ordinaciji Dr Ast.