Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Gummy smile – Zašto nastaje?

 

Gummy smile

Gummy smile predstavlja urođenu mukogingivalnu anomaliju, koja se manifestuje izrazito vidljivom gingivom i delom mukoze iznad mukogingivalne linije pri osmehu. Odnosno, prepoznaje se kao izrazito vidljive desni iznad zubnog niza.

Stručnjaci ističu da za idealnu liniju osmeha otkrivenost desni ne treba da bude veća od 2 mm. U protivnom, prekomerna gingivalna ekspresija narušava estetiku. Neretko je vidljiva i pri blagom osmehivanju, te osobe sa ovim problemom izbegavaju da se smeju ili prekrivaju rukom svoj osmeh.

Gummy smile je česta pojava u stomatologiji. Procenjuje se da pogađa oko 14 odsto žena i 7 odsto muškaraca. Imajući ovo u vidu stomatološka ordinacija Dr Ast vam otkriva kako da je rešite.

Zašto nastaje?

Različiti su uzročnici za pojavu gummy smile. U većini slučajeva ova anomalija nastaje usled prekomernog rasta tkiva. Tada desni prekrivaju veću površinu zuba, pa oni deluju kraće. Genetika je glavni pokretač prekomernog rasta tkiva. Mada ga mogu izazvati i upala desni i pojedini lekovi.

Gummy smile

Nicanje zuba, takođe, se navodi kao mogući faktor problema. Naime, ubrzani rast zuba utiče da gingivalno tkivo prekriva u većoj meri krunicu, pa desni postaju izraženije.

Na gummy smile utiče i prekomerni razvoj alveolarnog grebena. Od stanja mirovanja do punog osmeha gornja usna čoveka se pomera 6 do 8 mm od svog normalnog položaja. Međutim, ako je ona previše tanka ili hipermobilna, mišići koji kontrolišu pomerenje podižu je više. Samim tim desni postaju otkrivenije.

Bruksizam može da bude uzročnik prekomerne gingivalne ekspresije. Razlog tome jeste da škripanje zuba dovodi do njihovog trošenja, te oni postaju kraći u odnosu na normalnu gingivu.

Hirurški tretman za gummy smile

Zavisno od uzroka i težine, primenjuje se odgovarajuća terapija. Zbog toga je prvi korak u lečenju detaljna analiza koja obuhvata ne samo pregled stomatologa, već i rendgensko snimanje i uzimanje otiska zuba.

Ukoliko je potrebna veća korekcija desni vrši se gingivektomija. U pitanju je hirurška intervencija kojom se odstranjuje deo gingive tako da se vizuelno produžava krunica zuba. Ova procedura se često kombinuje sa gingivoplastikom, tj. preoblikovanjem izgleda desni kako bi se osmeh doveo do savršenstva.

Čitav postupak skraćivanja i preoblikovanja gingive izvodi se pod lokalnom anestezijom. Što znači da nećete osetiti nikakav bol. Tokom prve nedelje nakon tretmana može se javiti osetljivost desni i krvarenje.

Laserski tretman za gummy smile

Kod manjih korekcija vrši se odstranjivanje viška zubnog mesa pomoću lasera. Na taj način su rezultati tretmana odmah vidljivi. Dok je eliminisan period oporavka, jer se terapija izvodi bez krvi pa je proces zarašćivanje brži.

Gummy smile često prati i dijastema. Tada se kao dodatna procedura koriste kompozitne zubne fasete za otklanjenje razmaka između zuba.

Gummy smile

U slučaju da je istrošenost zuba uzročnik preterano izražene gingive za rešenje problema koriste se zubni viniri ili krunice. Dok se kod hipermobilne usne koristi botoks kojim se reguliše visina odizanja usne. S obzirom da je ovo samo privremeno rešenje često se primenjuje hirurška intervencija.

Nemojte da dozvolite da vam preterano vidljive desni pokvare lepotu zdravih zuba, posetite stomatološku ordinaciju Dr Ast.