Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Loše oralne navike kod dece

Loše oralne navike kod dece

Loše oralne navike kod dece u bitnoj meri utiču na kvalitet i izgled zuba u kasnijem periodu odrastanja.

Od trenutka kada počnemo da hodamo, počinjemo i sa navikama u jelu i piću, praveći usput mnogobrojne greške. Na sreću, kroz greške se i uči, a roditelji su tu da ukažu svojim mališanima šta je dobro, a šta pogrešno u očuvanju zuba.

Neke potencijalno destruktivne loše oralne navike, međutim nije tako lako ispraviti i kontrolisati.

U narednim redovima saznajte kojih to devet loših oralnih navika kod dece mogu dovesti do oštećenja zuba, karijesa, gubitka zuba i oštećenja desni. 

Žvakanje tvrdih predmeta 

Deca ne razmišljaju o posledicama. Dok su mala žvaću različite predmete i tvrdu hranu koja može uticati na zdravlje zuba. Žvakanje predmeta poput leda ili tvrdih slatkiša može dovesti do lomljenja zuba.

Loše oralne navike kod dece

Ukoliko pak bombone sadrže veću količinu šećera, može nastati još jedan problem – karijes. Karijes se može pojaviti jer se šećer lepi za zube i privlači bakterije koje ga uzrokuju. Rešenje je  izbegavanje tvrdih slatkiša, kao i napitaka sa ledom. Stvarajući zdrave navike, zapravo čuvate njihovo oralno zdravlje.

Škrgutanje zubima

Uporno škrgutanje zubima može izazvati lomljenje i trošenje zuba, ali može prouzrokovati i ne tako zanemarljive probleme sa vilicom. Rešenje za bruksizam mogu biti stomatološki splintovi.

Oralni splintovi su prozirne folije koje se prave prema otiscima zuba i u značajnoj meri mogu poslužiti kao rešenje za ovu lošu naviku.

Gazirani i energetski napici

Neka deca imaju lošu naviku prekomernog konzumiranja sokova i gaziranih napitaka. 

Loše oralne navike kod dece

Šećeri i kiseline koje se u njima nalaze mogu prouzrokovati kvarenje zuba, koje ukoliko se ne sanira može dovesti i do njihovog gubitka. Rešenje je da od prvih dana navikavate svoje mališane da piju običnu vodu. Ne samo da hidrira, već i povoljno utiče na zdravlje zuba.

Nepravilno pranje zuba 

Grubo i nepravilno pranje zuba može oštetiti njegovu površinu i dovesti do recesije desni.

Loše oralne navike kod dece

Rešenje je da mališane od malih nogu učite da svakodnevno nežno četkanje dovodi do uklanjanja mekog plaka koji se stvara tokom dana. Nema potrebe za agresivnim pranjem. Koristite meke četkice koje će efikasno eliminisati plak koji ukoliko se ne otkloni dovodi do karijesa i bolesti desni.

Loše oralne navike kod dece – Grickanje noktiju

Grickanje noktiju može dovesti do lomljenja prednjih zuba. To je loša navika koja uglavnom počinje u detinjstvu i jako ju je teško kontrolisati. Moguća rešenja uključuju: farbanje „neukusnim“ lakom za nokte, držanje ruku zauzetim predmetima kao što je meka lopta za stres…

Sisanje prstiju i palca

Neverovatno je koliko mališana nastavlja da sisa svoje prste i palčeve i kada odrastu. Ova loša navika može dovesti do deformacije gornje i donje vilice. To može prouzrokovati ortodontske probleme kao što su izbačeni prednji zubi, pa čak i probleme sa zagrižajem.

Ukoliko dete ne iskoreni ovu lošu naviku, problem je rešiv fiksnim i mobilnim protezama za zube, kojima se oni vraćaju u prvobitni položaj.

Žvakaće gume

Šećeri se brzo skupljaju u ustima mališana stvarajući dobru podlogu za rast bakterija koje izazivaju karijes. Iznenađujuće je koliko dece danas još uvek žvaće šećerom punjene žvakaće gume. 

Loše oralne navike kod dece

Na tržištu postoje zvake bez šećera, pa ukoliko već ne možete da izbegnete ovu lošu naviku, ponudite detetu zdraviju alternativu.

Loše oralne navike kod dece – Užina u vidu šećera

Užina tokom dana na slatkišima, opet pogodno tlo za bakterije koje dovode do kvarenja zuba. Odgajajte svoju decu na zdravim grickalicama kao što su šargarepa i celer. I budite sigurni da peru zube bar jednom dnevno mekom četkicom za zube.

Trčanje sa predmetom u ustima

Trčanjem, pa čak i hodanjem, sa predmetima u ustima izlažete svoje dete potencijalnom bolnom i neprijatnom iskustvu koje može pruzrokovati  oštećenje oralnog tkiva, lomljenje zuba i mnoge druge probleme.

Preporučljivo je da uklonite olovku, štapić za slatkiše i čačkalice u momentu kada ono hoda ili trči. Deca zapravo od vas uče da prave razliku između loših i dobrih navika.

Nadamo se da smo vam ovim lošim navikama stvorili svest koliko je bitna briga o zubima u najranijem periodu.

Kako deca rastu usvajaju zdrave navike koje smo im preneli, a rezultat tiga su lepi i zdravi zubi tokom celog života.

U stomatološkoj ordinaciji DR AST možete rešiti sve probleme kada su zubi vašeg deteta u pitanju. Uz konsultaciju, prijatan razgovor i upoznavanje strah od stomatologa će nestati, a kontrole i posete za njega će posti prijatna rutina.Икона Потврдила је заједница