Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Zašto je važno čišćenje jezika?

Čišćenje jezika

Čišćenje jezika je neizostavni deo oralne higijene.

Jezik je mišićno – sluzokožni organ koji ima važnu ulogu u govoru i ishrani, kao i u prenošenju utisaka na centralni nervni sistem. Takođe, ima uticaj na zdravlje zuba.

Verovali ili ne, jezik predstavlja prirodnu četkicu za zube, jer omogućava da pljuvačka stigne do svih delova usne duplje. Na taj način obezbeđeno je samoprečišćavanje zuba i desni.

Međutim, mnogi ljudi nisu toga svesni, te njihova dnevna rutina ne obuhvata čišćenje jezika, što često dovodi do brojnih negativnih posledica.

Čišćenje jezika otklanja loš dah

Halitoza je veoma neprijatna pojava sa kojom se suočavaju mnogi ljudi. Iako su uzroci različi, u oko 90 odsto slučajeva pokretač jesu nagomilane bakterije na jeziku. Naime, u ustima čoveka se nalazi više stotina bakterija. Najveći deo njih se zadržava na jeziku, jer su njegove papile i brazde pogodno tlo.

Čišćenje jezika

Vremenom, one formiraju bele naslage na jeziku koje su uzročnik lošeg daha. Halitoza je najizraženija ujutru, jer dok spavamo naše telo izbacuje toksine, koji se talože na jeziku. Kako je u toku noći smanjeno lučenje pljuvačke, proces samoprečišćavanja je smanjen, te ih moramo otkloniti čišćenjem jezika.

Nataložene bakterije ne stvaraju samo loš dah, već mogu da dovedu do karijesa i bolesti desni, što je dodatni razlog za čišćenje jezika jednom dnevno.

Čišćenje pojačava čulo ukusa

Hiljade papila koje se nalaze na jeziku zadužene su za čulo ukusa. Tačnije, od njihovih receptora polaze nervna vlakna koja šalju signale ukusa iz spoljašnje sredine ka kori velikog mozga.

Ukoliko su papile prekrivene naslagama receptori nisu u dovoljnoj meri osetljivi na nadražaje iz spoljašnje sredine. Samim tim ne mogu pravilno da funkcionišu, te je i oteženo slanje signala mozgu. Kao posledica toga umanjeno je čulo ukusa.

Čišćenje jezika utiče na celokupno zdravlje

Zanemarivanje higijene jezika pogoduje prekomernom razmnožavanju bakterija. Ne samo da utiču na zdravlje zuba, već indirektno i na druge organe. Srce je naročito podložno ovom problemu, te se bakterije iz usne duplje povezuju sa pojavom kardiovaskularnih oboljenja, pa i neplodnošću. Dok pogoršavaju simptome dijabetese.

Čišćenje jezika čuva i digestivni sistem. Razlog tome leži u činjenici da čist jezik podstiče proizvodnju pljuvačke koja je veoma važna za varenje hrane.

Pravilno čišćenje jezika

Na tržištu postoje četkice za zube koje su dizjanirane tako da sa suprotne strane od vlakana imaju neravnu površinu koja omogućava čišćenje jezika. Veoma su praktične za upotrebu, ali ne mogu da otklone sve naslage. Zato stručnjaci preporučuju korišćenje spravice koja je specijalno namenjena za čišćenje jezika.

Čistač jezika, kako se naziva, ima vrh prilagođen obliku jezika, te je obezbeđeno temeljno čišćenje čitave površine.

Kako se najveći deo bakterija nalazi na unutrašnjoj strani jezika da biste detaljno očistili spravicu postavite što bliže korenu jezika i laganim pokretom povucite ka vrhu. Postupak ponovite nekoliko puta sve dok sa jezika ne otklonite naslage. Na kraju operite čistač vodom.

Čišćenje jezika

Dobra oralna higijena je jedan korak u očuvanju zdravlja zuba. Nemojte da zaboraviti značaj redovnih kontrola, zato na vreme zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Dr Ast.