Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Kako se obavlja lečenje parodontopatije?

Lečenje parodontopatije

Lečenje parodontopatije je neophodno kako bi se izbegle ozbiljne posledice.

Parodontopatija je progresivna, degenerativna bolest paradoncijuma, tj. tkiva koje povezuje koren zuba sa kosti i nalazi se između korena zuba i zubne čašice u koju je smešten zub u kosti.

Usled loše oralne higijene zubni plak se zadržava na zubima. Vremenom, dolazi do mineralizacije i stvaranja zubnog kamenca. S obzirom da se on taloži uz ivicu gingive vrši mehanički pritisak tako da dovodi do poremećaja cirkulacije, te desni postaju crvene i otečene. Ujedno, otežava samoprečišćavanje usne duplje, čime se stvaraju pogodni uslovi za dalji razvoj bakterija i upale.

Ukoliko se upala desni ne leči zahvata parodoncijum, formirajući parodontalne džepove. Desni počinju da krvare i bez spoljašnjeg nadražaja, a javlja se i preosetljivost zuba na mehaničke, termičke i druge nadražaje, loš dah i metalni ukus u ustima. Da bi u sledećoj fazi nastala recesija gingive (povlačenje desni) tako da koren zuba postaje izloženiji infekcijama. U krajnjem stadijumu zubi počinju da se klate i ispadaju.

Lečenje parodontopatije

Nažalost, parodontopatija je široko rasprostranjena. Istraživanja pokazuju da oko 40 odsto svetske populacije ima neki oblik upale desni. Imajući ovo u vidu stomatološka ordinacija Dr Ast vam otkriva šta obuhvata lečenje parodontopatije.

Konzervativno lečenje parodontopatije

Parodontopatija se ne može u potpunosti izlečiti, ali se može držati pod kontrolom adekvatnom terapijom. Zavisno od stadijuma bolesti bira se i način lečenja.

Konzervativno lečenje parodontopatije se primenjuje u početnoj fazi. Ono podrazumeva skidanje zubnog kamenca i obradu parodontalnih džepova. Kirateža, kako se još naziva dubinsko čišćenje parodontalnih džepova, može se vršiti ručno pomoću specijalnih instrumenata ili laserom.

Neophodno je zameniti stare plombe i neadekvatne protetske radove, jer u pojedinim slučajevima oni su pokretači upale desni. Takođe, propisuje se primena odgovarajuće tečnosti za ispiranje usta, a nekim pacijentima i medikamentna terapija.

Ukoliko konzervativno lečenje parodontopatije ne da zadovoljavajuće rezultate, pristupa se hirurškoj intervenciji.

Hirurško lečenje parodontopatije

Režanj operacija je vodeća hirurška metoda u lečenju parodontopatije koja ima za cilj eliminaciju ili smanjenje parodontalnog džepa. Samim tim i sprečavanje dalje progresije bolesti.

Najpre se pravi mali rez na desnima koji omogućava pristup parodontalnom džepu. Desni se podižu i otkriva se koren zuba. Zatim se vrši čišćenje parodontalnog džepa i uklanjanje patološki promenjenog tkiva desni. Nakon toga detaljno se čisti i površina korena zuba i sa njega se skidaju dentalni plak i kamenac.

Ukoliko je bolest toliko napredovala da je došlo do razaranja alveolarne kosti prilikom režanj operacije pristupa se i njenoj regeneraciji. Odnosno, ugrađuju se veštački (sintetički) deo kosti i membrana koja stimuliše regeneraciju izgubljene kosti. Na taj način se obezbeđuje i stabilizacija rasklaćenih zuba.

Hirurško lečenje parodontopatije se ponekad zasniva na gingivektomiji. U pitanju je intervencija kojom se vrši odstranjivanje dela gingive. Tačnije, parodontalnog džepa u kome se razvila infekcija.

Lečenje parodontopatije

Bez obzira na metodu, hirurško lečenje parodontopatije se izvodi u lokalnoj anesteziji. Što znači da je potpuno bezbolno.

Nemojte da dozvolite da upala desni pređe u ozbiljno oboljenje, već na vreme zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Dr Ast.